Ενα σχόλιο για την ΕΡΤ

Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για την ΕΡΤ. Από επιλογή δεν διάβασα τίποτα απο όσα δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ύστερα δηλαδή από την επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο.

Τον Ιούνιο που ξεκίνησε και η ιστορία με το παράνομο κλείσιμο της ΕΡΤ, ήμουν μέσα στο ραδιομέγαρο. Έφτασα στην Ελλάδα την Τετάρτη, ύστερα από 36 ώρες ταξίδι από την άλλη άκρη της γης,  και την Παρασκευή βρισκόμουν στην ΕΡΤ. Με τη βοήθεια της δημοσιογραφικής ομάδας του The Press Project, μπήκα μέσα στο υπο κατάληψη κτίριο, παρακολούθησα από κοντά την αναμετάδοση του σήματος, μίλησα με εργαζόμενους που δεν γνώριζα, άκουσα διάφορες απόψεις. Μέχρι που έφυγα πάλι απο την Ελλάδα, ξαναπήγα στην κατάληψη αρκετές φορές.

Τότε και τώρα πολλά έχουν ειπωθεί και άπειρο μελάνι έχει χυθεί. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η εθνική μας ραδιοτηλεόραση είχε γίνει κομματικό μαγαζάκι και όλοι βρήκαμε το “μαύρο”  φασιστικό.

Αυτές τις μέρες που πέρασα στο ραδιομέγαρο, αποκόμισα μια άλλη εικόνα. Πίστεψα ότι κάτι διαφορετικό θα μπορούσε να γεννηθεί μέσα απο όλη αυτή την διαδικασία. Οι αμαρτίες της εθνικής μας τηλεόρασης ήταν πολλές και τα ποσά που είχαν σπαταληθεί σε συμβούλους, κομματικούς διορισμούς και εξαργυρώσεις διευκολύνσεων ήταν τεράστια. Η ΕΡΤ ήταν μια μικρογραφία του πως λειτουργούσε το ελληνικό κράτος τα τελευταία 40 χρόνια (έτσι λειτουργούσε και πριν αλλά προτιμώ να έχω ως σημείο αναφοράς την γενιά μου). Ένα κράτος που είχε μετατραπεί σε μηχανή που ξόδευε χρήματα δημιουργώντας ένα σύστημα πελατοκρατείας για να διατηρείται στην εξουσία. Γύρω και μέσα από αυτό το σύστημα στήθηκε για να το υπηρετεί μια τεράστια γραφειοκρατία όπου κομματικοί φίλοι, ερωμένες, συγγενείς και “συνδικαλιστές” διορίζονταν σε υψηλές θέσεις αντιστρόφως ανάλογες με τα-ανύπαρκτα- προσόντα τους.

Αυτό το σύστημα είχε η ΕΡΤ, η Ολυμπιακή, οι δημόσιες υπηρεσίες, βάλτε ότι θέλετε…Ως πολίτες το ανεχτήκαμε, όχι γιατι “μαζί τα φάγαμε”, άλλοι έτρωγαν και μας πέταγαν τα αποφάγια, αλλά επειδή φυλακιστήκαμε ως κοινωνία τόσο ασφυκτικά που  φτάσαμε να θεωρούμε το στρεβλό ως το πρέπον.

Οταν λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ για να πατάξει την διαφθορά, κάτι φάνηκε να αλλάζει στα μάτια του κόσμου. Αρχικά έμοιαζε σαν οι κοιμισμένες συνειδήσεις των πολιτών, ακόμα και εκείνων που επωφελήθηκαν απο το σύστημα της “εύνοιας”, αφυπνίστηκαν. Κανένας δεν πίστεψε, όσο και αν διάφοροι αρθρογράφοι το προσπάθησαν, ότι η τηλεόραση που θα αντικαθιστούσε την ΕΡΤ θα διαφέρει. Και πως άλλωστε, όταν οι ίδιοι διεφθαρμένοι διαχεριστές της απλά μεταφέρθηκαν στον νέο φορέα..Και όταν λίγο καιρό μετά, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έβγαζε λόγους κατα της διαφθοράς, διόρισε την ερωμένη του στο υπουργείο, γινόταν μάλλον κακό ανέκδοτο το να μιλάμε για αξιοκρατία.

Εκείνες τις ημέρες λοιπόν, με αφορμή την ΕΡΤ,  η διάθεση για αλλαγή ήταν έντονη, ένιωθες ότι κάτι γεννιέται στην ελληνική κοινωνία. Πίστεψα ότι αυτή η ήρεμη επανάσταση θα εξαπλωθεί παντού. Οι πολίτες επιτέλους θα πούμε δεν πάει άλλο, θα βγούμε στους δρόμους, όχι για να προστατέψουμε τους μισθούς των λίγων -όπως έγραψαν μερικοί-αλλά για να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια μας. Και όπως ξεκίνησε η εναλλακτική ενημέρωση μέσω της κατάληψης της ΕΡΤ, θα ξεκινήσουν εναλλακτικά σχήματα παντού. Δεν θα καταφύγουμε στη βία, θα χτίσουμε δίκτυα αλληλεγγύης, θα αρνηθούμε τις παγίδες που μας στήνει η εξουσία, θα είμαστε δίπλα σε όλους τους απεργούς, δίπλα σε ολα τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που κλείνουν, δίπλα στους καθηγητές, δίπλα στους πολίτες της Ιερισσού, δίπλα σε κάθε μορφή αντίστασης…

Και μετά ήρθε η πραγματικότητα…Οι αιτήσεις για πρόσληψη στο νέο φορέα ξεπέρασαν τις 8,000, δημοσιογράφοι που έβγαζαν πύρινους λόγους κατά του “μαύρου” και ΄δάκρυζαν,  έτρεξαν να διοριστούν, οι απεργίες και οι διεκδικήσεις των καθηγητών δεν κατάφεραν να ξεφύγουν απο τον στείρο συνδικαλισμό τους και να αγκαλιάσουν τα ουσιαστικά προβλήματα της εκπαίδευσης, νέα μέτρα ήρθαν, η πόλωση εντάθηκε, οι θεωρίες των δύο άκρων έγιναν η κυρίαρχη πολιτική. Και οι πολίτες συνεχίζουν να αρέσκονται στα αποφάγια και να βαυκαλίζονται στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο λοιπόν…και αύριο τα ΜΑΤ θα είναι παντού, θα διαλύουν συγκεντρώσεις και το μακρύ χέρι του συστήματος θα καίει ανθρώπους για να κατηγορήσει το άλλο “άκρο”. Οι πολίτες θα εξαθλιώνονται και θα αγριεύουν αλλά θα σκύβουν το κεφάλι όταν ο υπουργός υγείας θα τους λέει χωρίς ντροπή, λυπούμαστε αλλά μόνο οι πλούσιοι θα έχουν παροχές, τα λεφτά δεν φτάνουν.

Δεν σοκάρομαι λοιπόν απο τα ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο, δεν πιστεύω τα καλέσματα στο Facebook για αντίσταση, δεν με πείθουν οι πύρινοι λόγοι. Δεν μου λέει τίποτα το γεγογός ότι τα ξένα ΜΜΕ έχουν κάνει πρώτο θέμα την εισβολή των ΜΑΤ, τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν αν βλέπουν τα ελληνικά κανάλια και να τσακώνονται διαδικτυακά. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν συνειδητοποιήσουμε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Και σας θυμίζω αυτό που λέω συχνά, εάν όλοι έχουν πέσει σαν τα κοράκια πάνω από τα πτώματα μας και μας κατασπαράζουν, είναι επειδή είμαστε πτώματα εδώ και πολύ καιρό.

2 thoughts on “Ενα σχόλιο για την ΕΡΤ

 1. Καλημέρα…

  Ἄν ὄντως τόν Ἰούνιο ἔνοιωθες κάτι νά ἀλλάζει στήν ἑλληνική κοινωνία, διαψεύστηκες οἰκτρά. Ὅπως καί πολλοί ἄλλοι.

  Τό ζητούμενο μετά ἀπό τέτοιες διαψεύσεις εἶναι νά μήν μελετᾶμε τήν κοινωνία μέ βάση τίς ἐπιθυμίες καί τά συναισθήματά μας …

  Τό κλείσιμο τοῦ ἄρθρου σου μέ ἐκφράζει ἀπολύτως.

  Ὅταν λοιπόν τά κόμματα τῆς ἀντιπολίτευσης διαμαρτύρονται ὅτι τό μνημόνιο καί τά μέτρα διαλύουν τόν κοινωνικό ἱστό, δείχνουν νά ἔχουν ἐλάχιστη ἐπαφή μέ τήν κατάσταση τῆς κοινωνίας. Ἤ τήν κολακέυουν. Ἡ κοινωνία μας εἶναι σέ φάση -πάντα ἦταν γιά λόγους ἱστορικούς – πού ὅτι μέτρο καί νά ἐφαρμόσεις ( μέ τό κατάλληλο περιτύλιγμα ) θά περάσει. Εἶναι ἡ φύση τῆς κοινωνίας τέτοια πού καταπίνει τά μέτρα ἀμάσητα, διότι ποτέ δέν ὑπῆρξε κοινωνικός ἱστός. Ἡ ἔλλειψη κοινωνικοῦ ἱστοῦ ἔφερε τό μνημόνιο καί ὄχι τό ἀνάποδο…

  Σέ ἔνα κείμενο τοῦ καλοκαιριοῦ γιά τήν ΕΡΤ ( http://www.katotokerdos.blogspot.gr/2013/06/4.html ) ἔγραφα μεταξύ ἄλλων

  ” …Αὐτὸ πού ἔχει τρομερὸ ἐνδιαφέρον στὸν ἕλληνα γκρινιάρη καὶ καρπαζοεισπράχτορα εἶναι ἡ εὐκολία μὲ τὴν ὁποία πείθεται ἀπὸ αὐτοὺς πού μέχρι χθὲς στόλιζε ὡς ἀπατεῶνες πολιτικούς, ψεῦτες καὶ δημαγωγούς. Τὰ τραβάει ὁ ὀργανισμός του.

  Ἡ κοινωνία ἡ ὁποία ἀποδέχεται τήν ἰσοπεδωτική ἐξίσωση ΕΡΤ = λαμόγια, σπατάλη καὶ διαφθορὰ εἶναι μία κοινωνία ἀλλοίθωρη καὶ στραβοκάνα. Μία κοινωνία ὑπεύθυνη στό ἀκέραιο γιὰ τοὺς πολιτικοὺς πού βγάζει ἀλλὰ καὶ γιὰ αὐτοὺς πού δὲν βγάζει. Μιά κοινωνία πού δέχεται νὰ τὴν ἐξυγιάνει αὐτὸς πού μέχρι πρότινος διόριζε, ἔπινε, ἔτρωγε, καὶ χλαπάκιαζε μὲ δέκα μασέλες, αὐτὸς πού μετὰ τὸ φαγοπότι σηκώθηκε βιαστικὰ ἀπὸ τὸ τραπέζι μὲ τὶς σάλτσες νὰ τρέχουν ἀπὸ τὸ στόμα, χωρὶς νὰ τινάξει τὰ ψίχουλα ἀπὸ τὰ ροῦχα του. Ἡ κοινωνία πού ἀναγνωρίζει σὲ αὐτὸ τὸ νούμερο τὸ δικαίωμα νὰ ἀπαγγέλλει κατηγορίες κατά τοῦ προσωπικοῦ γιὰ ἄνοστο φαγητό, αὐτὴ ἡ κοινωνία εἶναι σέ φάση προχωρημένης ἀποσύνθεσης . Ὅταν τό ἀντιληφθῇ θά ἀρχίσῃ νά ἀλλάζει ἡ μοῖρα της..”

  • Συμφωνώ οτι ο έλληνας πολίτης δεν έχει ουτε κοινωνικη ουτε πολιτικη συναίσθηση, βασικα δεν εχει παιδεία (με την καθολική έννοια). Όμως δεν θεωρω οτι η ευθύνη για τα μνημόνια βαραίνει αποκλειστικα τον πολίτη. Η ευθύνη του “μαζι τα φάγαμε” υπαρχει αλλα δεν ειναι ισοποση. Διοτι οι κυβερνώντες ενθάρρυναν και καλλιέργησαν την χαμηλού επιπέδου διαφθορα για να κρύψουν πίσω της την δικη τους που ηταν τεράστια. Νομιζω οτι τα κόμματα, τα τελευταία 40 χρονια ( και πριν αλλα λεω να περιοριστω λιγο χρονικά) προσπάθησαν να χτίσουν εκλογική βάση προωθώντας τις πελατειακές σχέσεις και κάνοντας τον λαϊκισμό το ύστατο δόγμα. Και αυτο ισχύει και για τον “εθνάρχη” Καραμανλή και για τον Παπανδρέου. Το μοτίβο αυτο συνεχίστηκε γιατι απέδιδε και γιατι ηταν αρεστό, δυστυχως και στους πολίτες που ειχαν πλέον εθιστει. Παραλληλα δνε εγινε καμία “επένδυση” στην παιδεία των ελλήνων, αντιθέτως αυτη απαξιωθηκε και φτάσαμε στα χάλια της δεκαετίας του 90 και έπειτα…Πιστεύω λοιπον οτι στο πλαίσιο της γενικότερης καπιταλιστικής κρισης που χτύπησε και την ελλαδα (και που λόγω των συγκεκριμένων παθογενειών είχε τέτοια τραγικά αποτελέσματα) εντάσσεται η σημερινή οικονομικη κριση. Παρόλα αυτα συμφωνω μαζι σου, δεν γίνεται να δεχόμαστε απο πολιτικους που μας οδήγησαν εδω να διάπραγματευονται την σωτηρία μας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s